Pride 2021
info
Helsingfors Pride 2021 -evenemanget hålls den 28.6.-4.7.
Jämställdhet firande Helsingfors Pride-veckan återgår till att vara i juni, som internationellt är Pride-månaden. Helsingfors Pride är Finlands största mänskliga rättighets- och kulturevenemang. Veckan produceras tillsammans med Helsingfors Pride-föreningens anställda, tiotals samarbetsorganisationer och otaliga frivilligarbetare. Programmet består som de tidigare åren av varierande programinnehåll som workshoppar, utflykter, stödgrupper, föreläsningar och föreställningar.
Hur deltar jag i Helsingfors Pride -veckan?
I år uppfylls Helsingfors Pride veckan i så kallad hybridform. Det betyder i praktiken att evenemanget kommer att arrangeras som fysiska sammankomster enligt de aktuella begränsningsrekommendationerna av myndigheterna. Vi stödjer programarrangörernas användning av olika virtuella plattformar så att det är möjligt för personer i riskgrupper att delta i evenemanget. Dessutom sänder vi dagligen program på vårt evenemangs webbsida. Hybridformen möjliggör att evenemanget kan hållas trots koronan.
På den här nätsidan hittar du det virtuella pridetåget dit var och en kan ansluta för att visa sin åsikt, stödja och fira Helsingfors Pride-vecka. Mindre grupper, föreningar och vänskapsgrupper gör Pride synligt på gatan samt på webben och i sociala medier. Vi tar genom veckan över staden med kontinuerlig effektivitets kampanj.
Det tiotusentals människor ihopsamlande pridetåget eller parkfesten går inte heller det här året att arrangera ansvarsfullt. Istället kulminerar Helsingfors Pride-vecka med en underbar konsert i Helsingfors ishall. Konserten går att följa som direktsändning i Pride-streamen samt på Yle Tema.
Utrymmen och tillgänglihet
Det i regnbågsfärger glödande programmet tar plats runt om i staden under hela veckan. Som Helsingfors Pride-veckans hjärta fungerar dock Pride House och även detta år fungerar Helsingfors Stadshus stolt som Pride House.
I Pride House hittar du som vanligt också Pride Info & Shop. Regnbågsungdomarna och deras vänner firar i år i sitt alldeles egna hus, De ungas Pride House som ligger i Vallgård, Fredriksberg. De ungas Pride-vecka firas i år för den tionde gången.
Hinderfri ingång till Pride House sker från huvudingången vid norra esplanaden. I närheten av ingången finns det platser att stanna för eskorttrafiken. Vid området framför huvudingången finns det vanligtvis rum att röra sig med rullstol. Ingången är hinderfri, borträknat själva dörren. Kontors chef kommer på begäran och öppnar dörren. Huvuddörrens bredd är över 85 cm och tröskeln ungefär 4 cm hög. På den sidan dörren öppnas finns det även ett fritt område som är mer än 40 cm brett. Farstun är vid sin trängsta del 160 cm brett, och 210 cm lång.
Sofiegatan och Katariinegatan är kullerstensgator. På gatorna finns det även upphöjda platser och kanter. På färdvägarna utomhus finns det inte ramper som kan användas till hjälp.
Pride Houses kontaktpunkt finns på samma våning som ingången. Golven är inte markerade med guideande markeringar. Induktionsslingor finns tillgängliga i lobbyn och på evenemangstorget. Ledarhundar är välkomna. Materialen i utrymmet förminskar ekon. Vi önskar att våra gäster besöker utrymmena oparfymerade.
Koronasäkerhet
Pride-festen går inte ställa in eftersom dess kärna ligger i människorna. I år kan du delta i evenemangen på många olika sätt - vi hoppas att du hittar ditt eget bland dem!
Vi följer de aktuella begränsningsrekommendationerna och meddelar om ändringar i evenemangets genomförande omedelbart.
Visst firar du Pride-festen hemma, om du har flunssa eller koronasymptom. Var noggrann med handhygienen genom att använda handdesinfektionsmedel som du hittar i våra utrymmen samt genom att tvätta dina händer. Använd ansiktsmask om du kan. Håll klara säkerhetsavstånd från andra deltagare. Täck din mun när du hostar eller nyser.
Pride House
Helsingfors stadshus
Nörra esplanaden 11-13

Öppetider: Må 10–20, Ti 11–20, Ons 10–20, To 10–20, Fr 8:30–20, Lö 11–18, Sö 11–18

info@pride.fi