Pride
in Progress
Temat för Helsinki Pride Week 2021 är Pride in Progress.
Framsteg i riktning mot en jämställd värld
Den jämställda världen är inte klar. Det är en evig byggplats där man sliter hårt för att alla i framtiden fritt ska få vara sådana som de är. Ibland sker förändring genom marscher och demonstrationer, ibland genom att erbjuda samfundet och stödtrupperna nya verktyg. Saker och ting förändras när man förändrar dem.
År 2021 är ett speciellt jubileumsår eftersom det gått:
- 50 år sedan homosexualitet avkriminaliserades
- 40 år sedan homosexualitet slutade klassas som en psykisk sjukdom
- 30 år sedan Helsinki Pride -samfundet grundades
Vi har flera segrar till förmån för mänskliga rättigheter bakom oss. Dessa milstolpar och människorna bakom dem är värda att firas och hedras. Nu är det dags att handla för samfundet och för mänskliga rättigheter så att vi också i framtiden med stolthet kan fira vår historia. Vi behöver fortfarande förändring både på attityd- och strukturnivå.
Helsinki Pride -samfundet jobbar året om med frågor gällande samfundet och mänskliga rättigheter för att skapa förändring mot det bättre. Vi kräver en förändring i translagen och konkreta handlingar för ett jämställt, tryggt och mångfaldigt Finland. Vi stöder och ökar kunskapen om hela regnbågssamfundets ställning, existens och rättigheter.
Vi lyfter fram missförhållanden som diskriminering av sexuella minoriteter och könsminoriteter och kräver stöd och rättigheter åt var och en av oss. Vi vill tillsammans med samfundet och våra samarbetspartners bygga ett samhälle där diskriminering av könsminoriteter eller sexuella minoriteter är historia.
Pride in progress firar tron på framsteg och gör det i år på olika håll i Finland. Det traditionella prideparaden är också i år virtuellt och med hjälp av det sprider vi budskapet om jämställdhet i hela Finland. Ansvaret för att bygga ett jämställt samhälle är gemensamt, och arbetet fortsätter också efter att regnbågsflaggan halas i flaggstången efter prideveckan.
Helsinki Pride firas i år igen 28.6-4.7.2021. Vi önskar alla individer, samfund och organisationer hjärtligt välkomna med i firandet och arbetet för mänskliga rättigheter och jämställdhet! Man kan delta i Helsinki Pride på många olika sätt under festveckan, både virtuellt och live med hänsyn till corona-anvisningar. Bekanta dig med programmet för veckan, följ Pride-konserten 3.7 och delta i virtuella paraden under hela veckans gång!
Pride House
Helsingfors stadshus
Nörra esplanaden 11-13

Öppetider: Må 10–20, Ti 11–20, Ons 10–20, To 10–20, Fr 8:30–20, Lö 11–18, Sö 11–18

info@pride.fi